top of page

Ανάπτυξη και επιδεικτική λειτουργία μονάδας συμπαραγωγής μικρής κλίμακας για την αξιοποίηση υπολειμματικής βιομάζας 

Development and demonstrative operation of a small scale combined heat and power unit for the utilisation of biomass residues 

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ 

 

Οι σύγχρονες βιομηχανίες του αγροδιατροφικού τομέα καταναλώνουν υψηλές ποσότητες ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα παράγουν μεγάλες ποσότητες οργανικών υπολειμμάτων, τα οποία σήμερα διαχειρίζονται ως απόβλητα. Μόνο στην Ευρώπη, εκτιμάται πως το συνολικό δυναμικό παραγωγής ενέργειας από τα βιομηχανικά οργανικά υπολειμμάτα ανέρχεται σε 650,000 GWh, εκπροσωπόντας μία αγορά δεκάδων δισεκκατομυρίων ευρώ, η οποία αυξάνεται κατά 5% κάθε έτος.

 

Οι διαθέσιμες τεχνολογίες ενεργειακής αξιοποίησης οργανικών υπολειμμάτων είναι οικονομικά βιώσιμες μόνο σε εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας, άρα μη κατάλληλες για τις ανάγκες μεμονομένων βιομηχανιών, αφήνοντας ένα μεγάλο μέρος της αγοράς ακάλυπτο. Το παρόν έργο στοχεύει στην ανάπτυξη μίας μονάδας παραγωγής ενέργειας, η οποία χρησιμοποιεί μη προεπεξεργασμένη υπολειμματική βιομάζα για τη συνδυασμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, σε μικρή κλίμακα και τοπικά. Μία πρωτότυπη μονάδα έχει ήδη αναπτυχθεί από το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κάτω από τα πλαίσια του ερευνητικού έργου LIFE08 ENV GR 576 SMARt-CHP, και ανέδειξε τη δυνατότητα της τεχνολογίας τόσο στα πλαίσια εργαστηριακών δοκιμών όσο και σε συνθήκες πραγματικής λειτουργίας.


Με βάση τα αποτελέσματα του έργου SMARt-CHP, η Emisia SA, εταιρία τεχνοβλαστός του ΑΠΘ, συνεργάζεται με την Ήφαιστος Λεβητοποιείο και το οινοποιείο Κτήμα Άλφα, για την ολοκλήρωση του προιόντος και τη μεταφορά του από το περιβάλλον του εργαστηρίου, στην αγορά. Το τελικό αποτέλεσμα θα αποτελείται από μία μονάδα 20 kW ηλεκτρικών η οποία θα λειτουργεί ανεξάρτητα και θα ελέγχεται από μία κεντρική μονάδα αυτόματου ελέγχου. Εκτιμάται πως η χρήση της τεχνολογίας αυτής / των μονάδων αυτών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση εώς και 100% της κατανάλλωσης ενέργειας και εώς 88% του κόστους διαχείρισης των υπολειμμάτων, αυξάνοντας τη κερδοφορία και οδηγώντας σε περιόδους αποπληρωμής χαμηλότερες των 3 ετών.


Το τελικό προιόν αρχικά θα εισαχθεί στην αγορά των οινοποιείων της Μεσογείου, και σε επόμενο στάδιο σε άλλους τομείς αγοράς στην Ευρώπη και στον κόσμο. 

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτήθηκε από την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Δημοσιεύσεις

bottom of page